Palu viert 37ste jaardag uitbundig

In een uitbundige sfeer is de 37ste jaardag van de Palu gevierd in Bun Djari. (Foto: René Gompers)
In een uitbundige sfeer is de 37ste jaardag van de Palu gevierd in Bun Djari. (Foto: René Gompers)

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) heeft haar bestaansrecht bewezen. Dit is op verschillende manieren verwoord op de feestvergadering vrijdagavond. De Palu heeft haar 37ste verjaardag uitbundig gevierd in het partijcentrum aan het Molenpad met aanhangers, coalitiepartners, ministers en vicepresident Robert Ameerali.
Willy Soemita, voorzitter van de KTPI merkte op dat de Palu altijd van zich heeft laten horen. Het maakte niet uit of de partij in de coalitie of in de oppositie zat. “En ze verlenen altijd medewerking als het het land ten goede komt. Met zo een partij werk ik graag.” Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur toonde zich ingenomen met de getoonde durf van de ‘kleine’ partij. “Palu is geen ééndagskuiken. Andere zijn opgericht en hebben miskraam gehad of abortus gepleegd.” Somohardjo stak de leiding van Palu een hart onder de riem. “Ook al ben je klein, weet dat je belangrijk bent in het spel. Zonder jullie zou er ook geen megacombinatie kunnen zijn. Palu is klein maar fijn.”

André Misiekaba die de NDP vertegenwoordigde vindt dat het verhaal van de partij niet genoeg wordt verteld. Misiekaba is zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de Palu en was erg onder de indruk. De partij is in 1977 opgericht. “Het getuigt van moed en visie om een partij met linkse gedachten op te richten in die periode,” haalde Misiekaba aan. “Een partij die tegen de stroom in zou gaan. Maar de Palu heeft heel vroeg het land op een traject gebracht waarvan wij nog steeds de vruchten plukken.”

Anton Paal, bestuurslid van Palu, gaf aan dat de partij haar bestaansrecht bewezen heeft door te ‘surviven’ onder alle omstandigheden heen. “We hebben 33 jaar niet in de regering gezeten. Anderen zijn drie tot vier keer aan de macht geweest. En wanneer dat weg valt is het einde oefening. Zij kunnen alleen gedijen als ze aan de macht zijn. Wij hebben getoond stand te houden door alles heen.”

Jim Hok, voorzitter van Palu, merkte op dat er tijden waren dat de partij in elk district een verkiezingskandidaat had. Er waren ook tijden dat er niet meegedaan kon worden aan verkiezingen door gebrek aan kader. Dat gaat zich niet herhalen. “Er is hernieuwde belangstelling voor de Palu. Wij gaan erop inspelen. We gaan ons kader versterken zodat wij landelijk kandidaten kunnen stellen.”

René Gompers

 

Lees Artikel op Starnieuws

One thought on “Palu viert 37ste jaardag uitbundig

 1. Ik heb vandaag het “Palu praatje ” op Apintie gevolgd.
  Het was best moeilijk om te volgen.
  Inleiding was best uitgebreid. De grote open vragen van de intervieuwer gaven aanleiding voor het ontstaan van “lange monologen”van de geintervieuwde.
  In de voorbereiding zou de basisvraag kunnen zijn:
  Welk(e) Palu-standpunt(en) wil ik vandaag delen met de luisteraars.
  Wat is het contrasterende standpunt van de (een) andere partij/persoon en wat vindt de PALU.

  Intervieuwer mag als er verscheidene punten zijn die aan de orde moeten komen een TIJDSINDELING hanteren en hoeft niet alle boogde punten aan het begin te benoemen.

  Als er een hot item is of je wil een gevoelige kwestie aansnijden kun je dat aan het begin van het programma noemen
  om de luisteraar te prikkelen om te blijven luisteren zodat je meer aandacht houdt voor andere issues die eerst behandeld.

  Regelmatig Palu waarden en normen benoemen bv Palu is voor eerlijke verdeling van de rijkdom van ons land. Palu roept niet zomaar van alles en nog wat maar onderzoekt problemen en komt met gedegen oplossingen. Palu vindt dat surinamers trots kunnen zijn op hun land en volk. Palu vindt dat de jeugd keihard moet werken om kennis en vaardigheden aan te leren. Palu vindt dat de zwakkeren in de samenleving gesteund moeten worden maar ook dat wie kan werken zich ook daadwerkelijk moet inzetten voor de ontwikkeling van land en volk. Palu vindt dat surinamers creatief moeten zijn en goede oplossingen moeten zoeken voor problemen. Palu mensen mogen nooit stelen van het volk. Palu vindt dat iedereen een bijdrage kan leveren om zijn leefomgeving te verbeteren, schoonmaken geen rommel maken. Palu mensen behandelen iedereen met respect. enz.
  Ik vond de intervieuwer trouwens best goed invallen en schakelen naar het sranan.

  Vragen die ik gemist heb:
  Waarom gaat de Palu voor Bouterse stemmen ?
  Wat vindt de Palu van de opstelling van Somohardjo ?
  Wat gaat de Palu ondernemen om de rijstproductie in Coronie te verbeteren ?
  Wat gaat de Palu eraan doen om bij de volgende verkiezing DNA zetels binnen te halen.

  Verder tav de presentatie.
  Stopwoorden zoals “natuurlijk” vermijden. Altijd de actieve werkwoordsvorm gebruiken.
  Retorische vragen stellen bv
  – wat heeft voor zin als de mensen meer geld en subsidies krijgen maar alles wordt duurder ??
  – Waar komt het geld van de regering (overheid) vandaan ??? Is dat niet van belasting die we moeten betalen
  aan de overheid en export en verkoop van onze natuurlijke hulpbronnen ?? Wie moet profiteren ??? Toch het hele volk ??

  A bun lobiwan, keep up the good spirit en tot later in het jaar.
  Groet,
  Franklin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *