Ramnandanlal pleit voor wijziging samenstellen begroting

Op 2004 en 2013 na heeft de overheid steeds een positief saldo gehad op de lopende rekening.
Op 2004 en 2013 na heeft de overheid steeds een positief saldo gehad op de lopende rekening.

Parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) hield een pleidooi tijdens de begrotingsbehandeling om te komen tot structurele wijzigingen in de wijze waarop de regering begroot en beleidszaken uitvoert. Er moet volgens hem onderscheid gemaakt worden tussen reguliere inkomsten en vaste uitgaven. Hetzelfde geldt voor de lopende uitgaven, niet-reguliere inkomsten en niet-reguliere uitgaven.

In de afgelopen tien jaren heeft de overheid een positief saldo gehad op de lopende rekening, stelde Ramnandanlal. Suriname heeft volgens hem altijd meer geld binnengekregen uit eigen verdiensten dan noodzakelijk was om de vaste uitgaven voor het overheidsapparaat te doen. Deze overheidsbesparingen kunnen van tevoren worden gepland en in de begrotingen vervolgens gebruikt worden om ten dele het beleidsprogramma te financieren. Het tekort aan gelden om het beleidsprogramma te financieren moeten dan vervolgens geleend worden. Op deze manier van begroten kan dan volgens Ramnandanlal zichtbaar worden gemaakt wat gefinancierd zal worden uit eigen verdiensten en waarvoor er geleend zal worden.

“Wij stellen begrotingen op zonder dat we een grondige evaluatie plegen van onze realisaties. Neem de financiële nota en we zien begrote bedragen met ernaast begrote cijfers van het vorige jaar. We begroten onnauwkeurig, dus we hebben de traditie binnen de overheid om een nieuwe onnauwkeurige begroting te vergelijken met een onnauwkeurige begroting van vorig jaar”, voerde Ramnandanlal aan.

Het assembleelid merkte op dat niet alleen deze regering, maar ook de voorgaande te maken hebben gehad met deze problemen. Daarom is volgens hem een structurele oplossing nodig. Hij benadrukte dat de uitgaven beter afgestemd moeten worden op de inkomsten en zo de structurele cash-flow problemen worden voorkomen. Ook de te trage wijze van uitvoering van het beleidsprogramma kan dan beter worden gepland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *