Nieuwe belastingwetten vereist voor eigen kapitaalmarkt

Parlementariër Henk Ramnandanlal
Parlementariër Henk Ramnandanlal

Een eigen nationale kapitaalmarkt ontwikkelen zal onmogelijk blijven, als de overheid verzuimd aangepaste en nieuwe belastingwetten in te dienen bij De Nationale Assemblee. Dat de Surinaamse effectenbeurs vrijwel niets voorstelt, heeft volgens parlementariër Henk Ramnandanlal (MC/Palu) onder andere te maken met het ontbreken van een wet op de jaarrekeningen voor bedrijven en instituten.

De regering en De Nationale Assemblee zijn nu wel tot de slotsom gekomen dat deze belastingwetten snel geslagen moeten worden. Minister Andy Rusland van Financiën heeft toegezegd dat het parlement binnenkort mag uitkijken naar de concepten van deze wetten. Parlementariër Henk Ramnandanlal (Palu) legt aan Starnieuws uit dat investeerders niet het risico willen lopen een bedrijf over te nemen of daarin te investeren als er geen inzage is in het bedrijf, groeipotentie en vooral de zekerheid dat een gepleegde investering zal worden terug verdiend. “Normaal is dat de jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven toegankelijk zijn voor het publiek en dat kan alleen met een wet op de jaarrekening”, legt Ramnandanlal uit.

Daarnaast wordt op de effectenbeurs ook nog een onderscheid gemaakt tussen beursgenoteerde, grote (met of zonder belastingvoordelen) – en kleine bedrijven. De kleine bedrijven worden vaak niet verplicht gesteld een jaarrekening te presenteren. Echter zijn er wel andersoortige maatregelen die hun participatie op de kapitaalmarkt mogelijk maken en ze de kans bieden aandelen te kopen. “Een goed functionerend kapitaalmarkt is een belangrijke nationale aangelegenheid die de economie een behoorlijke lift kan geven”, zegt de parlementariër. Niet alleen beursgenoteerde bedrijven kunnen hiervan profiteren, maar met name ook de middenklasse van Suriname die wat spaarcenten heeft liggen zou voordeel kunnen hebben van de economische groei die Suriname doormaakt door aandelen te kopen in Surinaamse bedrijven op een goed functionerende en transparante effectenbeurs.

Handelsregister
Er zal ook een instantie moeten komen waar personen en bedrijven terecht kunnen om jaarrekeningen op te vragen van beursgenoteerde en andere bedrijven die verplicht worden gesteld een jaarrekening daar te deponeren. Dit zal betekenen dat de wet op het handelsregister ook moet worden aangepast.

Ramnandanlal zegt dat daarnaast ook een wet op monopolievorming gemaakt moet worden. Die wet moet er voor zorgen dat nationale bedrijven worden beschermd tegen door buitenlandse bedrijven. De discussie rond belastingwetten die nodig zijn, is in het parlement gevoerd naar aanleiding van de behandeling van een conceptwet die moest voorkomen dat Suriname het risico liep op een internationale zwarte lijst te komen. Het ging om de aanpassing van de Kapitaalwet om financiële terroristische activiteiten en de bescherming van terroristen tegen te gaan.

One thought on “Nieuwe belastingwetten vereist voor eigen kapitaalmarkt

 1. Goed idee,ondernemingen kunnen op de kapitaalmarkt de broodnodige financiele middelen aantrekken om te investeren in de productie of kennis voor hun bedrijf. Als tegenprestatie zal het bedrijf de investeerder aandelen of obligaties aanbieden.
  Het beleid in het bedrijf zal onderworpen worden aan een toezichthouder of autoriteit met kennis van marktwerking,om malversatie tegen te gaan.
  Ook de staat kan makkelijk aan kapitaal kunnen komen,voorbeeld : Suriname is vele vierkante kilometers groot,de staat zou obligaties uit kunnen uitgeven en grond als onderpand aan de obligatiehouder kunnen aanbieden.Er valt altijd nog te onderhandelen over de geografische plek en de oppervlakte.Persoonlijk vind ik het geen probleem om een plek uit te onderhandelen aan de boven-coppename rivier.

  Dit zijn enkele ideen die als randvoorwaarden dienen om investeerders aan te trekken.Want ze staan al jaren te trappelen van ongeduld omdat ze hun kapitaal een nuttige bestemming willen geven.

  Ik weet dat de PALU een lange termijn visie heeft en die strategie spreekt me heel goed aan maar mijn geduld is niet oneindig.Deze voorbeelden kunnen spoedig geimplementeerd worden.

  Vriendelijke groet van Leon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *