Misdaad ontmoedig je niet, misdaad voorkom je

PARAMARIBO – Illegaal vuurwapenbezit is niet langer een simpele overtreding, maar een misdrijf waarop directe aanhouding staat. “Het argument dat een verhoging van de boete (voor illegaal wapenbezit) naar maximaal 50.000 SRD misdaad ontmoedigend zal werken, is naar mijn mening misplaatst.” Dit zegt assembleelid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte van de Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie (Palu) in het kader van de Vuurwapenwet, die dinsdag tijdens De Nationale Assemblee-vergadering is behandeld.

In sommige landen in het Midden-Oosten wordt bij diefstal de hand van de dader afgehakt, maar dat weerhoudt anderen niet om te stelen. “Misdaad ontmoedig je niet, misdaad voorkom je”, stelt hij. Het verschuldigde bedrag voor een vuurwapenvergunning zal worden verhoogd van SRD 80 naar SRD 2400. Voor het verlengen van de vuurwapenvergunning moet men SRD 2000 neertellen. Dit maakt de partij bekend in haar persbericht. Gonsalves noemt deze bedragen irreëel.

Volgens hem heeft DNA als volksvertegenwoordiging zich niet heeft kunnen uitspreken over de stroomverhogingen. “Als dat wel was gebeurd dan was het doorvoeren van de stroomverhogingen misschien anders verlopen”, meent hij. Nu de volksvertegenwoordiging zich wel mag uitspreken over de verhoging van het tarief voor een vuurwapenvergunning, vraagt hij de regering om de verhoogde bedragen aan te passen. Anders zal het ontwerp de goedkeuring van de Palu-fractie niet krijgen.

Ook zullen de wijzigingen van de Vuurwapenwet het mogelijk maken dat voortaan bij Staatsbesluit de genoemde bedragen mogen worden aangepast. Het wel of niet aanpassen van de bedragen zal dan geheel worden overgelaten aan de regering. In de huidige situatie heeft De Nationale Assemblee als vertegenwoordiger van het volk de mogelijkheid om als beschermer van het volk op te treden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *